Ben jij er één of word je er één? Solutions Architect

Wat is een Solutions Architect? Als Solutions Architect werk je aan technische puzzels van klanten en beantwoord je de vraag waar gaan we heden en hoe gaan we dit bouwen en werkt de technische oplossingen uit zodat de techniek deze kan uitvoeren. Je bent verantwoordelijk voor de architectuur van de oplossing en de beschrijving van de bijbehorende werking. De oplossing die jij aandraagt, komt overeen met de wensen en eisen van de organisatie en sluit aan op de Enterprise architectuur. Door de toenemende complexiteit en specialisatie zien we ook steeds meer solution architectuur functies toegespitst op specialistische deelterreinen. Ook worden verschillende architectuurfuncties soms foutief door elkaar gebruikt en kan iemand die de vacature heeft opgesteld niet altijd het onderscheid tussen een enterprise architect, projectarchitect, domeinarchitect of solutionarchitect maken. Een Solution Architect gericht op software oplossingen wordt ook weleens aangeduid als software architect en een solution architect met een specialisatie in cloud wordt vaak een Cloud Architect genoemd waarbij niet altijd de aanduiding Solution is terug te vinden. Jouw werk als SA is in elk geval veelzijdig en afwisselend; je werkt op verschillende niveaus binnen de organisatie en door de dynamiek in zowel technische mogelijkheden als organisaties en hun omgeving dienen zich altijd wel weer nieuwe zaken aan waar een oplossing voor dient te worden uitgedacht.

Wat doet een Solutions Architect bij Aquemini?

Bij Aquemini werk je als Solutions Architect aan opdrachten met maatschappelijke impact. Je werkt bij organisaties die belangrijk zijn om de maatschappij te laten draaien. Denk aan een ministerie, politie, waterbedrijven of gemeenten. Jij komt met technische oplossingen die zo geïmplementeerd kunnen worden en kunt ook begeleiding aan de lead engineer bieden. Je hebt diepgaande kennis want Solution Architecten komen in verschillende richtingen en we hebben eigenlijk altijd Solution Architecten met ervaring op specifieke deelterreinen nodig. Dit kan een diep begrip van de oplossingen rondom de digitale werkplek zijn zoals Citrix, Microsoft, VMware en RES / Ivanti bijvoorbeeld aan de zijde van Linux en Oracle bijvoorbeeld. Of specifiek richting een applicatie zoals SAP of een specifieke ERP of HCM oplossing bijvoorbeeld. Je brengt plannen en veranderingen uit de omgeving bij de (DevOps)teams en kunt oplossingen in het geheel van de infrastructuur plaatsen en ze verbinden met de omgeving. Tegenwoordig speelt de Cloud vrijwel altijd een rol en dit is bijna altijd hybride; private en public zeker met het nieuwe cloud beleid nu ook op Rijksniveau. Als SA heb je vrijwel altijd Azure kennis nodig en in sommige omgevingen vind je natuurlijk ook andere smaken zoals AWS of specifiek ten aanzien van SAP natuurlijk SAP 4Hana of het Oracle PAAS model OCI.

Solutions architect

Vacature Solutions Architect

Wil jij als Solution Architect echt verschil maken? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We leren je graag kennen!

Actuele vacatures bij Aquemini

Bij Aquemini zijn we altijd op zoek naar architecten en zeker ook Solutions Architecten. Vrijwel altijd senior functies, mensen met ervaring, drive en passie voor techniek. Je hoeft geen oude rot in het vak te zijn, maar je moet wel weten wat je doet en waar je voor staat. Je wilt impact maken met je werk en de mooie opdrachten die we doen voor onze klanten. Dat is wat wij belangrijk vinden. Bij Aquemini sta jij op de eerste plek

 

Een goede Solutions Architect zorgt voor:

Als Solutions Architect zorg je ervoor dat de voorgestelde technische oplossing geïmplementeerd kan worden, conform de architectuur richtlijnen, en datgeen doet wat de klant daarvan verwacht. Je past standaarden toe in projecten en programma’s, beoordeelt en toetst architecturen en werkt nauw samen met de andere architecten en ontwikkelaars om te komen tot een perfect eindproduct. Dankzij jouw oplossing kan jouw klant beter en efficiënter werken.

Dit kan de ideale Solutions Architect:

N

Je bent communicatief vaardig en op meerdere niveaus effectief communiceren en complexe materie doorgronden. Je treedt vaak op als expert waarbij je een adviesfunctie neemt en richting kunt geven

N

Je bent goed op de hoogte van de technische mogelijkheden binnen jouw specialisme en weet wat er op de markt verkrijgbaar is zodat je de juiste oplossingsrichtingen kunt bepalen en in staat bent een visie te bepalen.

N

Je bent graag bezig met de puzzel van de klant en bedenkt en ontwerpt oplossingen binnen de architectuurkaders die aansluiten bij de klantwens

N

Je hebt diepgaande kennis en ervaring op specifieke deelterreinen; van Microsoft en/of Linux systemen, aan de applicatiezijde zoals SAP, Salesforce of Oracle etc.

N

Cloud staat soms centraal, maar er is altijd wel sprake van cloud. Veelal hybride, kennis en ervaring met virtualisatie en public cloud zijn onmisbaar. En in sommige rollen is een diep begrip van onderliggende infrastructuur en containerisatie met bijvoorbeeld kubernetes onmisbaar.

N

Je hebt ervaring met het opstellen van technisch ontwerp documentatie incluis high-level designs (HLD), het maken van blueprints en Solution Building Blocks en het maken van een impact analyse. Je bent technisch voldoende onderlegd en kritisch om een LLD te kunnen toetsen en te sparren met zowel klanten, collega architecten als lead engineers.

N

Onze klanten werken vrijwel allemaal Agile/SCRUM en ook op architectuur zien we deze werkwijze worden toegepast. Je hebt de agile mindset en omarmt de Agile werkwijze.

Hoe word je Solutions Architect?

Solutions Architects zijn zeer veel gevraagd op de arbeidsmarkt. Wat je naast de juiste drive nodig hebt om Solutions Architect bij Aquemini te worden is een diep begrip van ICT en een track record waarbij je vaker design taken naar je toe hebt getrokken. Een hbo of universitaire opleiding in een relevante richting zoals informatica kan zeker helpen als solide theoretische basis maar ervaring weegt over het algemeen zwaarder en kennis kan op meerdere manieren in de tijd zijn opgebouwd. Bij Aquemini vinden we kennis en ervaring belangrijk, maar jouw karakter, communicatieve vaardigheden, denkwijze en instelling nog meer. Soms komen er ook professionals bij ons die wel duidelijk de ambitie hebben architect te worden maar nog niet helemaal de juiste bagage in huis hebben. Je zult niet de eerste zijn die in een andere technische rol bij ons start maar met een duidelijk groeipad om ook de stap naar architect daadwerkelijk te maken.

Onze ideale Solution Architect heeft een breed pallet aan kennis en vaardigheden opgebouwd:

N

Breed begrip van IT architectuur, infrastructuur en cloud ontwikkeling.

N

Engineering en software architectuur design patronen.

N

Kennis van systeem en data security en de daarbij behorende richtlijnen.

N

Business analyse technieken en processen en wijze van notatie zoals BPMN.

N

Diverse operating systems waaronder Windows en Linux.

N

Begrip van de werking, mogelijkheden en onmogelijkheden van relationele en niet relationele databases.

N

Je bent in staat een technische visie te ontwikkelen en risico’s en uitdagingen te identificeren en hierover te communiceren en te adviseren.

N

Ervaring met modelleren en technieken zoals BPMN, SysML, UML en ervaring met het opereren binnen een model of domein gedreven architectuur.

N

Je hebt kennis en ervaring met het Solution Architectuur framework TOGAF

Podcast IT voor Nederland

Ik wil aan de slag als Solution Architect!

Wil jij als Solution Architect echt verschil maken? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We leren je graag kennen!

Contact
OPNEMEN