Zo schrijf je als ICT’er een goed CV

BLOG | LEESTIJD: 5 MINUTEN

headerbeeld_blogjpg

Sta je open voor een nieuwe uitdaging? Of ben je net afgestudeerd en klaar voor je eerste baan? Dikke kans dat je CV een grote beurt nodig heeft of in ieder geval geactualiseerd dient te worden. Met een goed CV val je op en onderscheid je je van de concurrentie. Als specialist voor en door ICT-professionals is Aquemini als geen ander in staat jou op dit vlak van praktische tips te voorzien. Wij hebben aan beide kanten van de tafel gezeten en een getraind oog ziet meer en letterlijk meer, want we zien er duizenden per jaar.

CV lengte

Een goed CV is doorgaans enkele pagina’s lang. Wie na zijn opleiding een eerste werkgever zoekt, zal een korter CV hebben dan iemand met dertig jaar werkervaring. Maak je daar niet druk om en probeer je CV niet op te vullen met niet-relevante informatie. Voor de seniors met vele jaren ervaring is het soms de kunst van het weglaten. Zelf zijn we wel fan van een langer CV wat ook inhoudelijk detail geeft maar vaak kan een goed beeld van iemands ervaring ook korter en krachtiger worden weergegeven. Wij zelf maar ook een inhurende manager heeft soms net iets meer behoefte aan detail maar de doorsnee standaard recruiter houdt toch echt van een kort en bondig CV dat ze snel kunnen doornemen.

Zorg voor een CV met genoeg witregels en duidelijke koppen boven de verschillende onderwerpen en kies een goed leesbaar lettertype als Verdana of Calibri. Gebruik je een recente Word versie gebruik dan gerust de voor gedefinieerde stijlen in Word door bijvoorbeeld Kop 1 en Kop 2 gebruiken. Een cv dat op het eerste gezicht oogt als een warrig boek nodigt niet uit tot het rustig te lezen. In Word heb je overigens ook templates voor CV´s en sollicitatiebrieven die zeker de moeite waard zijn om wellicht als vertrekpunt te gebruiken, inspiratie op te doen of onderdelen hiervan over te nemen in jouw eigen CV. Wil je een complete revamp van je CV is het wellicht ook handig gebruik te maken van een online tool. Er zijn online tal van aanbieders maar let op ze zijn vaak niet free en je geeft natuurlijk toegang en toestemming tot bepaalde informatie van jezelf. We beseffen dat dit handig is en hebben specifiek voor dit blog daarom ook een paar van de tools getest en een tool die wel echt free en fijn werkt is https://www.resumgo.com.

Personalia – Informatie over jou

Bovenaan je CV zet je de belangrijkste informatie over jezelf. Denk aan je volledige naam, je geboortedatum, contactgegevens, nationaliteit (tip: als Nederlander noteer je Nederlandse) en – aan te bevelen – een verwijzing naar je up-to-date LinkedIn-profiel. In verband met de AVG wordt steeds vaker gevraagd om je CV aan te bieden zonder persoonskenmerken zoals je volledige naam, geboortedatum en woonplaats. Maar let op ondanks de wetgeving wordt dit nog wel vaak verwacht terug te vinden door de lezer. Ons advies ben je er niet zeker van is het wellicht handig gewoon na te vragen wat hierin voor deze specifieke opdrachtgever wenselijk is.

 

Jouw introductie

Onder het kopje met je persoonsgegevens is het altijd goed een korte introductie van jou als professional te doen. Deze introductietekst wordt ook wel profiel genoemd. Hierin vertel je beknopt waarom jij de beste persoon bent voor de rol maar bevat ook kernachtig jouw motivatie. Dit mag ook een persoonlijke noot bevatten. Is het een algemeen CV niet toegespitst op een specifieke vacante positie geef je hier meestal ook welke type rollen jou goed liggen en wat voor type omgeving jij het beste in floreert. Overtuig met je (relevante) kwaliteiten en motiveer je sollicitatie in een paar regels. Schrijf niet dat je een uitnodiging voor een gesprek hoopt te ontvangen; dat doe je in de bijbehorende e-mail. Overigens is het vaak krachtiger te verwoorden door bijvoorbeeld aan te geven dat je uitkijkt naar een persoonlijke uitnodiging om je competenties nader toe te lichten of iets vlotter uitkijkende u binnenkort persoonlijk de hand te schudden is overigens ook psychologisch gezien communicatief erg krachtig.

 

Werkervaring

Een ongeschreven cv-regel is dat je je huidige of meest recente baan bovenaan plaatst en de oudere ervaringen daaronder. De logica is hier ook dat de meest recente ervaring meestal ook de best aansluitende ervaring is. Benoem bij je werkzaamheden in ieder geval het bedrijf, je functieomschrijving en gebruik jaartallen om je periode bij het bedrijf aan te duiden. Leg je belangrijkste werkzaamheden en taakverantwoordelijkheden uit in maximaal een paar regels. Heeft je cv tijdsgaten/hiaten? Benoem die dan om vragen bij de recruiter of inhurende manager te voorkomen. Je eerste bijbaantjes als een krantenwijk of vakkenvullen kun je over het algemeen beter achterwege laten. Heb je een groot aantal opdrachtgevers gehad kun je om het geheel behapbaar te maken er voor kiezen werkervaring voor Christus of het jaar 2000 weg te laten. Of bijvoorbeeld enkel de laatste 10 jaar weer te geven. Het is in dat geval wel handig dat wanneer je dit toepast onder je werkervaring of in de Kop dit ook te vermelden; ter illustratie: “Werkervaring voor de uitvinding van de PC is omwille van leesbaarheid in dit CV achter wege gelaten. Op verzoek kan u een uitgebreid CV worden toegezonden.”

 

Opleiding(en)

Je opleiding(en) en schooltijd noteer je ook van meest recent naar oudste. Communiceer de jaartallen, de naam van de opleiding/schoolrichting en naam van de onderwijsinstantie. Bijzondere kenmerken als cum laude afstuderen of het voorzitten van een studievereniging zijn natuurlijk het vermelden waard. Als ICT’er is het gebruikelijk dat je continu bijleert en zul je wellicht de nodige cursussen hebben doorlopen en wellicht ook certificeringen hebben behaald. Is dit een aanzienlijke lijst is het over het algemeen handig deze apart als opsomming op te nemen. Tijdens het selectie proces komt het steeds vaker voor dat de belangrijkste opleidingen of certificeringen worden geverifieerd. Heb je certificeringen waarvan een openbaar register bestaat is het handig hier naar te verwijzen of een transcript mee te zenden. Ook zien wij regelmatig mensen die wel een HBO of Universitaire studie hebben afgerond maar hun diploma of bul niet gemakkelijk kunnen vinden. Door verhuizingen of dat deze nog ergens in een doos bijvoorbeeld in het ouderlijk huis op zolder staat weg te stoffen. Het kan handig zijn in dit geval een keer een uittreksel op te vragen bij het DUO register zodat je wanneer de vraag zich aan dient je ook daadwerkelijk een bewijsmiddel kunt overleggen.

 

Vaardigheden en informatie

De lezer van jouw CV zal benieuwd zijn naar je kennis en ervaringen die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Heb je een bepaalde programmeercursus gevolgd, ben je (co)auteur van een boek, won je laatst een award of sprak je vorig jaar op een bekende conferentie, ben je een cyber reservist maar ook zaken zoals je rijbewijs, screeningsniveau of een BHV zijn zaken die wanneer van toepassing je wilt vermelden. Schrijf het op in een opsomming.

Het is ook aan te raden je cv te voorzien van een aantal vaardigheden, mits die relevant zijn voor de vacature waar je op solliciteert. Denk aan kennis van databases, ERP systemen, CI-tools, programmeertalen et cetera. Je skills zet je meestal apart in een tabel of matrix en hierbij vermeld je duidelijk wat jouw kennis of ervaringsniveau is met betrekking tot een specifieke skill. Blijf hierbij uiteraard binnen je werkveld en ben je een ontwikkelaar vermeld je hier uiteraard de verschillende programmeertalen, frameworks maar ook gebruikte tools en databases. Er zijn veel stijlen waarin je dit kunt passen en welke stijl het beste voor jou en de ontvanger werkt hangt ook een beetje af van jouw eigen specialisme en het aantal skills. Heb je een grote lijst met vaardigheden is het goed deze in ieder geval te groeperen; voor een developer is het bijvoorbeeld logisch om frameworks in te delen naar frontend of backend, databases en CICD tools en testautomatiseringstools bijvoorbeeld apart te groeperen.

In de ICT zie je in de eisen of wensen voor een rol of opdracht dat vaak ervaring met specifieke versies van systemen wordt gevraagd. Wordt ervaring met Oracle 11g of 12c gevraagd en heb je deze ervaring is het wel handig in je CV ook congruent de versies te benoemen. Noteer de vaardigheden en de daarbij behorende versies dan ook in de skill matrix en laat wanneer een specifieke skill wordt gevraagd jouw ervaring ook congruent terug komen in de beschrijving van je werkervaring. Speciaal voor Fullstack developers kan het ook nuttig zijn eens de tips op deze link in je op te nemen.

De meeste ICT rollen vereisen een goede tot uitstekende beheersing van de Nederlandse en of de Engelse taal. Ben je de taal machtig geef dit weer door ook foutloos te schrijven dus gebruik je spellingscontrole maar geef ook expliciet het niveau aan waarop je de taal beheerst. Bijvoorbeeld: Nederlandse taal: moedertaal – uitstekend in zowel woord als geschrift. Reageer je op een Engelstalige of internationale vacature is het wellicht handig je CV ook in de het Engels toe te sturen en te confirmeren aan het Europees referentiekader qua niveaubepaling voor taalvaardigheid. Andere vreemde talen vermelden is aan te bevelen wanneer dit relevant is voor de functie.

v-methode

Wel of geen foto?

Een recruiter kan gecharmeerd zijn van je carrière, hij of zij wil natuurlijk ook weten wie hij voor zich heeft. Daarom raden we je aan een recente, professionele foto in minimaal hd-resolutie mee te sturen. Zorg ervoor dat je gezicht goed zichtbaar is en let op je kleding, de belichting en de achtergrond. Plaats de foto bijvoorbeeld bovenaan op de eerste pagina van je cv, in de buurt van het blokje met je persoonsgegevens. Ondanks dat wij denken allemaal rationele wezens te zijn wordt keer op keer bewezen dat dit niet het geval is en vormt men vlot een eerste indruk; een beeld zegt toch vaak meer dan de duizend woorden in jouw CV. Heb je dus geen goede foto of mis je een verzorgd uiterlijk is het wellicht goed om er één te laten maken of soms toch beter te besluiten geen foto mee te sturen. Wellicht schop je het ook zonder foto ver genoeg dat je op gesprek mag komen en je hier op inhoud men weet te overtuigen van je kunnen. Ondanks je ongetwijfeld de beste bent voor de rol is het toch altijd goed fris en verzorgt voor de dag te komen.

 

Proces technisch, vormvereisten en eigenaardigheden

Zoals elke organisatie zijn er altijd eigenaardigheden in het gehele selectieproces. De één vraagt maximaal 3 pagina’s A4, de ander, 5 en weer een ander 7. Er is vrijwel niemand welke geen voorschriften heeft hoe een goed CV er uit dient te zien. Een greep uit de eigenaardigheden ten aanzien van een CV die wij in de praktijk tegen komen: specifieke datum notaties, alleen in het Nederlands of juist alleen in het Engels, CV’s conform een vastgesteld template, CV’s zonder gebruik van kleur, minimum aantal referenties in je CV et cetera. Succesvol op dergelijke vragen reageren vraagt naast kennis en ervaring echt een scherp oog voor detail; je zal niet de eerste zijn die puur vanwege het niet voldoen aan vormvereisten niet door een eerste ronde heen komt. Het kan bijzonder handig blijken deze te kennen en wij zijn vanuit de Veiligheidsketen bekend waar dit zeker voor geldt maar wij zijn de afgelopen jaren ook behoorlijk verbreed in klantenkring waardoor wij de meeste criteria en eigenaardigheden van organisaties goed kennen. Laat je hierover informeren.

 

Algemene tips

Voordat je je cv verstuurt, raden we je aan ons te vragen jouw CV eens rustig door te nemen. Als professionals kunnen wij als geen ander jou optimaal voor het voetlicht brengen en hier verfijning in aanbrengen waar je zelf nooit bij stil zou staan. Wij weten hoe opdrachtgevers naar jouw CV kijken en zien zoveel CV’s dat ons oog simpelweg beter is getraind. Vraag ook bijvoorbeeld je partner, een vriend(in) of een collega met wie je het goed kunt vinden. Vraag de lezer naar zijn of haar feedback met betrekking tot de lengte van het CV, de spelling en relevantie van de informatie. De feedback kun je gebruiken om jouw CV nog eens door te nemen en wellicht aan te passen. Meer tips vind je bijvoorbeeld ook op cv.nl

Vind je jouw CV compleet en goed leesbaar, dan is het tijd hem te versturen. Geef het document een duidelijke naam, bijvoorbeeld CV ‘Voornaam Achternaam’, eventueel gevolgd door de functie waar je op solliciteert en bij voorkeur ook een jaartal mee. Controleer ook altijd even de document eigenschappen zodat er geen vreemde labels of andere metadata bij staat. Het gebeurt nog al eens dat men start met het CV vanuit een voorbeeld van iemand anders en zo delen van dit bestand in de document eigenschappen worden vermeld. Dit kan er bijvoorbeeld in resulteren dat wanneer je vanuit Word je document print als PDF bestand er een andere titel wordt weergegeven in het bestand dan je daadwerkelijk wilt. Werk je samen met ons verstuur je CV dan in Word format, verzend je zelf je CV direct naar de recruitment afdeling van een potentiële opdrachtgever verstuur het bestand dan altijd als PDF bestand. Let wel op wordt er om een motivatie gevraagd is het altijd verstandig deze ook echt als aparte bijlage mee te sturen. Het schrijven van een goede motivatie is een ware kunst voel je vrij hierover met ons contact te zoeken wij helpen je hier graag mee.

Verstuur je CV vanaf een professioneel e-mailadres, maar liever niet het mailadres van je huidige werkgever. Gebruik je eigen mailadres, behalve als dat iets is als ‘jandeictfan1978@live.nl’. In een dergelijk geval kun je beter een nieuw mailadres aanmaken welke je voortaan voor professionele doeleinden gebruikt zoals het doen van een sollicitatie. Na het klikken op de verzendknop begint meestal het spannende wachten. Niet elke opdrachtgever apprecieert het wanneer je direct achter je CV aan belt of deze is ontvangen maar soms wordt dit wel als proactief of getuigen van jouw motivatie beschouwd. En soms kunnen wij of een vakcollega jou ook bij de inhurende manager of een andere beïnvloeder op de afdeling onder de aandacht brengen en soms moet je dit natuurlijk niet laten. Maar soms juist wel. Dit blijft een spanningsveld wat ook per situatie een afweging vraagt en dit kunnen we het beste per situatie adviseren. Zoals een goede voorbereiding altijd het halve werk is geloven wij dat resultaat een logisch gevolg is van jouw acties; kortom heb je alle tips opgevolgd en hier samen met ons serieus werk van gemaakt mag je ook vertrouwen hebben in jouw CV en de wijze waarop je voor het voetlicht komt.

Als Aquemini hopen wij jou hiermee goed op weg te hebben geholpen en stel gerust je vragen en heb je een concept of een specifieke opdrachtgever op het oog waar je graag aan tafel komt voel je vrij met ons te schakelen en wellicht kunnen wij jou verder helpen. Neem gerust contact met ons op.